A zsenik valóban uralkodnak a káosz felett?

2019/09/18
5 perc
Stifán Orsolya

Tudtátok, hogy létezik egy hölgy a világ másik felén, aki már kiskorában is a rendben, a rendszerezésben találta meg a boldogságot? Ő nem más, mint Marie Kondo, a rendrakás művésze. Itthon is kapható már könyve (kettő is), érdemes belelapozni. Módszerének, a Konmarinak vannak furcsának tűnő elemei, melyek nem feltétlenül állnak közel mindenkihez (pl. a tárgyak szeretete, simogassuk őket), de egészen biztos, hogy több gondolata is újdonságként fog hatni. Módszerének alapja a lomtalanítás; csak azt hagyjuk meg magunk körül, ami boldogságot, örömet okoz. A lomtalanítás után pedig már csak a rendszerezés a feladatunk és annak megfelelően rendben tartani dolgainkat.

Marie Kondo

A képen Marie Kondo. Forrás: Web Summit 2015 - Dublin, Ireland

Módszerét többen próbálták már átfordítani a vállalkozások, vállalatok világára és próbálták megválaszolni, hogy hogyan tegyünk rendet vállalkozásunkban. Itt nem a boldogság a cél, hanem azért teszünk rendet, hogy hatékonyak legyünk, hatékonyabbakká váljunk. Ennek van megfogható része (a fizikai rendrakás) és az üzleti folyamatokkal foglalkozó része is – utóbbi egyelőre csak kevésbé kidolgozottan létezik.

Ha tennétek egy próbát, a munkahelyi környezettel máris elkezdhetitek!

  • Kezdd a selejtezéssel! Méghozzá kategóriánként: ehhez gyűjts össze az adott kategóriából minden darabot egy helyre. A szentimentális értékkel bíró tárgyakat hagyd a végére!
  • Egyesével fogd kézbe a tárgyakat és kérdezd meg magadtól: örömet okoz ez nekem? - vagy cégnél inkább: segíti a hatékonyságot?
  • Ha képtelen vagy egy tárgyat elengedni, pedig nem tölt el boldogsággal, nem növeli a hatékonyságot, tegyél fel olyan további kérdéseket magadnak, mint hogy kitől kaptad? mióta van meg? miért ragaszkodsz hozzá? Ezek és az ezekhez hasonló kérdések segíthetik az elengedést. Ha semmiképp nem megy, akár választhatod valamilyen tároló helyen való elhelyezését is, hogy később döntsél sorsáról, de pakold el a munkakörnyezetedből!
  • Becsüld meg tárgyaidat! – ez a rész a már említett furcsa motívum: Marie például beszél tárgyaihoz, köszön nekik. Van mögöttes racionalitás a dologban: gondoljunk például a sarokba lerúgott cipőkre, amikor hazamegyünk (már akinél ugye). Ha törődünk tárgyainkkal, így a cipőre is vigyázunk, és rendezetten, tisztán pakoljuk el, a látvány is jobb érzetet hagy bennünk és a tárgy élettartama is nő.
  • Csináld azt, amit szeretnél! Ha végignézed a tárgyaidat és csinálsz egy nagytakarítást, könnyen lehet, hogy egy csupasz otthon, iroda lesz a végeredmény. Erre mondja Marie, hogy a rendrakást csak egyszer kell megtenned, utána már abban fogsz élni. Csak hogy lásd, milyen drasztikus is tud ez lenni: pl. Marie Kondo a könyvek tárolását sem „támogatja”: nincs otthoni „könyvtára”, max. 10-20 könyv van a polcán, hiszen csak azokat hagyja meg, melyeket belátható időn belül szeretne újból elolvasni vagy melyekhez valamilyen érzelmi töltet társul.) Magánéleti vonatkozásban ez pedig segít abban, hogy akár az életed is átgondold, hiszen hirtelen csak az lesz előtted, amit szeretsz, ami boldogsággal tölt el. Többen említést tesznek arról, hogy a Konmari révén egész életük megváltozik.

Rendet rakni általában év végén szoktunk (az évvégi számvetésnél mi is említettük), de bármikor itt lehet az ideje. Miért nem ma, a Takarítás világnapján kezded? 😊

A rendrakás, selejtezés után pedig már csak a megfelelő rendszerezés, tárolás kialakítása a feladat, melyről egészen részletes és egészen praktikus leírásokat és ábrákat közöl Marie könyveiben vagy akár videoiban is.

Konmari az irodában 1

A Digital Trends írt egy nagyszerű ötletlistát, tipikusan munkahelyre (dolgozószobára, dolgozó zugra):

  • Használd ki a felhő szolgáltatásokban rejlő előnyöket! Főleg ha távmunkázol, digitális nomád életmódot folytatsz, vagy egyszerűen sokszor dolgozol úgy, hogy kollégáiddal kell megosszál fájlokat. Ráadásul így rendet raksz és tartasz a fájljaid között, és helyet szabadítasz fel segítségükkel.
  • A hagyományos papíralapú újságokat, magazinokat váltsd ki elektronikus változatukkal, melyeket akár e-book olvasódon is olvashatsz! Így eltűnik egy újsághalom az irodádból!
  • Sőt, Marie Kondo szerint nem csak az újságokat kell száműzni az irodából, hanem mindennemű papírhalmot, mappát az asztalról – kivéve amivel éppen dolgozol. Az asztalon nem lehetnek papírok, iratok, a gondosan rendszerezett szekrényekben a helyük. (Akik a színes post-it cetliktől mégsem szabadulnának: azoknak is létezik e-változata, már több app közül is lehet választani!)
  • Az asztalodon semmi keresnivalója a személyes holmiknak! Sőt, nagyon másnak sem, mint amit a munkához használsz. Ha csak egy szép cserepes virágot, szeretteid fotóját, egy-két kedves tárgyat helyezel az asztalodra, már rengeteg helyet elvesznek… A javaslat: kerüljenek ezek a tárgyak egy polcra, de mindenképpen redukáld a számukat amennyire csak lehetséges!
  • Próbálj megszabadulni a vezetékektől! Vezeték nélküli eszközök már nagyjából minden kategóriában elérhetőek! Nem szép látvány, akadályoznak a munkában és a takarításban is.
  • Okosan jegyzetelj! Használj laptopot vagy ha mindenképpen előnyben részesíted a kézzel írást, akkor találd meg a módját, hogy digitalizáld jegyzeteidet! Sokkal könnyebben visszakereshető lesz később, ha pedig rögtön a laptopodon jegyzetelsz, még a papíron is spórolhatsz, a fióknyi tollkészletedet pedig eldobhatod (elajándékozhatod!)
  • Minden nap végén szánj rá 5 percet, hogy rendet tegyél az asztalodon!
  • Ne csak az asztalodon, hanem a gépeden (és a postafiókodban) is tegyél időnként rendet! Ehhez már vannak appok, programok, melyek segítségedre lehetnek, de manuálisan is megteheted!

Konmari az irodában 2

És hogy ez miért fontos?

Bizonyára mindenki hallotta, hogy csak az átlagos emberek tartanak rendet, a zsenik uralkodnak a káosz felett. A smallbiztrends szerint ez nem igaz. Egy Harvard egyetemi kutatást idéznek, melyben a résztvevőknek egy bonyolult puzzle-t kellett megpróbálni összerakni. Ehhez egyik felüket egy tökéletesen rendben levő íróasztalhoz ültették le, másik felüket egy rendetlen asztalhoz, amin poharak, papírok, stb. voltak szanaszét hagyva. Azt találták, hogy a rendezett asztalnál ülők átlagosan 18,5 perc után adták csak fel a puzzle kirakását, míg a rendetlen asztalhoz kerülők már átlagosan 11 perc után feladták a feladatot. A kísérlet végkövetkeztetése, hogy a rendezetlen környezet negatívan hat a termelékenységre. Ha nem triviális, hogy hogyan, íme a többé-kevésbé triviális “miértek”. A rendezett környezet

  • segít fókuszálni, mert nincs ami elvonja a figyelmet;
  • mivel segíti a fókuszálást, csökkenti a stressz szintet - ami pozitívan hat a munkavégzésre;
  • kevésbé időt rabló – nem kell sok időt iratok keresgélésével tölteni;
  • csökkenti a betegszabadságokat is, kevesebb betegség lesz ugyanis a munkahelyi környezet rendezetlenségére, nem megfelelő tisztaságára visszavezethető;
  • a boldogságszintre is hat, márpedig a boldogabb ember hatékonyabban végzi munkáját.

Konmari az irodában 3

Ha ezt a sok érvet és tanácsot végigolvastad, nincs más hátra, mint megvalósítani! Mi, az eFLYR-nél maximálisan osztjuk fentieket: ha nem távmunkázunk, a mi irodánk is ilyen. ;-)

Pinterest eflyr konmari konda munkahely környezet